-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Ajanda Baskı, Tarihsiz Defterler
Çengelköy Tarihsiz Defter
Fiyatları İnceleSepete EkleHızlı Görünüm
Matbaa; sektörel açıdan işletmelerin baskılı materyal ve kurumsal kimlik ihtiyaçlarının kâğıt formalar başta olmak üzere çeşitli baskı alanları ile karşılanmasını sağlayan, farklı baskı teknikleri ile teknolojiden faydalanan baskı tekniklerinin tümüdür. Son yıllarda astronomik bir hızla gelişen endüstriyel teknoloji ile kompakt bir anlayış çerçevesinde ilerleyen matbaa sektörü, online matbaa sistemiyle de geniş kitlelere ulaşmış durumda. Sosyal platformlarındaki artışla birlikte online matbaa sektöründe yaşanan talep artışı, işletmelerin baskılı materyal ihtiyaçlarındaki maliyet hedeflerinin de asgarî seviyeye gerilemesine imkân tanıdı. Fatura başta olmak üzere, davetiye (düğün) birçok matbu evrak ve promosyon ürün grubu, farklı sektörlerden farklı iş hacmine sahip işletmenin reklam bütçelerini genişletmesine de olanak sağladı.
İstanbuldan sonra ankara matbaa firmaları son yıllarda büyük oranda yatırım yapan iller arasında yerini almaktadır. fakat fiyat ve konum itibari ile ankara matbaa firmaları istanbul ile rekabet edebilecek bir düzeye henüz ulaşmış değiller.
Online Matbaa İle Reklam İhtiyaçları
Son yıllarda online hizmetlerine sürekli ağırlık vermeye başlayan işletmeler, matbaa sektöründeki gelişmeyle birlikte düşen maliyetler nedeniyle reklam ihtiyaçları için daha fazla faydalanmaya ve daha geniş kitlelere ulaşmak için bu alana yatırım yapmaya başlamıştır. Kurumsal kimlik materyalleri başta olmak üzere (fatura, antetli kağıt baskısı vs) çeşitli demirbaş ürünlerin basımı, sadece organize değil, özel talepler doğrultusunda da gerçekleştirilebiliyor. Özellikle promosyon ürünler arasında yer alan saat, ve bloknot gibi materyaller, son yıllarda gelişen basım teknikleriyle birlikte çok daha geniş kitlelere ulaşmayı başarmış durumda. Bu gelişim, online matbaa ile yükselen hacmin, ücretsiz kargo imkânlarının, ücretsiz tasarım desteğinin, çok daha güvenli platformların ve garantili hizmetlerin ortaya çıkmasına da öncülük etti.
Not: Fatura için bulunduğunuz ilde maliye anlaşmalı firmaya sadece basım yaptırabilirsiniz
Online Matbaa Sektörünün Teknoloji ile Bağı
Daha pratik, daha düşük maliyetli aralığa oturtan matbaacılık, fatura, bloknot,katalog baskı, davetiye (düğün) sipariş fişi vb. gibi matbu evrakların yanı sıra birçok baskılı ürünü daha uygun fiyat aralığında vermeyi başarmış durumda. Özellikle maliye ile anlaşmalı olan matbaaların matbu evrak kategorisindeki neredeyse organize matbaa statüsündeki uygun basımı, birçok işletmenin demirbaş giderlerini rahatlatmayı başardı. Kargo imkânının artması ise birçok ürünü iyi hizmet ve uygun fiyat aralığında sunmasına önayak oldu. Özellikle endüstriyel alandaki önemli gelişmeleri anlık olarak takip eden Türkiye pazarı, söz konusu hizmetleri iyi ve daha uygun, kaliteli bir fiyat aralığında vermeye İstanbul ile büyük bir ölçüde hedef kitlesini geliştirdikten sonra ankara matbaa ları da online alışveriş imkânının genişlemesine imkân tanıdı.
Matbaa Ne Anlama Gelir?
Matbaa; dijital makineler (bilgisayar, tablet, çizim araçları vb.) aracılığıyla yapılan özel tasarımların endüstriyel baskı makineleri aracılığıyla kağıt başta olmak üzere plastik ve tekstil ürünleri gibi birçok materyale baskı uygulanması ile elde edilen kurumsal kimlik ve reklam ürünlerinin tümüdür. Bilindiği gibi yalnızca tanıtım kartvizit, broşür, katalog ya da benzeri kağıt formadan elde edilen ürünler ile değil, saat başta olmak üzere birçok promosyon ürün de baskı teknikleri nedeniyle matbaa sektöründen geçmektedir. Son dönemde genişleyen teknolojik imkanlarla birlikte farklı sektörlerden küçük, orta ve büyük ölçekli birçok işletmenin taleplerine karşılık veren matbaa Ankara bölgesinde de önemli gelişim göstermiş durumda.
Matbaa Avrupa’ya Ne Zaman Geldi?
Tarihî açıdan M.S. 500’lü yıllara dek uzanan matbaa, dünya üzerinde farklı kültürlerden geçmiş, farklı ulusların sanat ve sanayi anlayışı ile harmanlanmış, Çin ve Mısır başta olmak üzere birçok ülke ve kıtada farklı basım teknikleri ile denenmiştir. Bu kültürel seyahatlerin ardından 15. yüzyılda Avrupa’da rağbet gören matbaacı özellikle Hollanda’da büyük gelişim göstermiştir. 20. yüzyıla dek gelmeyi başaran ve bugün matbaa sektöründe tipo baskı olarak adlandırılan baskı tekniği, 1430 yılında metal harfler aracılığıyla harflerin tek tek basılmasını yaygınlaştırmıştır. Bu icatla birlikte tüm Avrupa’ya hızla yayılan teknik, sanayi devrimiyle birlikte matbaa sektörünün hızla gelişmesine de olanak sağlamıştır.
Bu gelişimle birlikte Osmanlı topraklarında karşılık bulması her ne kadar uzun yıllar almışsa da, günümüz teknolojileri ile evrensel bir zeminde buluşan matbaa sektörü, neredeyse son teknolojiyi anlık olarak takip etmekte ve baskı tekniklerini doğrudan uygulamaktadır. Öte yandan son dönemde mobilize bir forma kavuşan sosyal medya ile birlikte homojen anlayışla ilerleyen online matbaa sektörünün talep gören hizmetleri, uygun fiyat ile kaliteli alışveriş imkânı sunmaya devam ediyor. Saat ve bloknot gibi promosyon ürünlerin yanı sıra kağıt başta olmak üzere birçok farklı tabakaya baskıyı mümkün kılan ve düşük maliyet ile geniş kitlelere ulaşmayı başaran online matbaa ise son dönemde profesyonel bir zemine oturmuş durumda. Bu anlamda başarılı bir grafik çizen Türkiye, elektronik ticaret sektörüyle de entegre olmayı başararak kaliteli hizmet vermeye devam etmektedir. İlk olarak istanbulda başlayan online organize matbaa devamında ankara matbaa firmaları da eşlik ederek büyümeye devam etmektedir.
Ekonomik kartvizit, el ilanı baskısı, katalog basım ve daha çok kurumsal kimlik kategorisinde nitelendirebileceğimiz baskılı ürünler, firmaların mevcut müşteri kitlesinin yanı sıra potansiyel müşterilerinin kampanyalardan haberdar olmaları için tüm destek birimlerini daha büyük ve zengin bir çeşitliliğe kavuşturmuş durumda. Bu anlamda sadece müşteri portfolyosu ile değil, kendi içe dönük iş ortaklarıyla da ücretsiz destek ile teknolojik anlayışı benimseyen işletmeler, matbaa sektörünün neredeyse tüm imkânlarından faydalanmayı başarıyor.
Matbaa Ne Zaman ve Kim Tarafından Bulundu?
Matbaacılık, tarihe baktığımızda ilk olarak milattan sonra 500’lü yılların sonlarına doğru Çin’de ortaya çıkmıştır. Dönemin kısıtlı imkânları dâhilinde ilk olarak ağaçtan oyma ile başlayan matbaacılık, Uzak Doğu’daki bu kültürün yaygınlaşmasıyla dünya genelindeki farklı topraklarda benzer tekniklerin taklidiyle farklı metotların ortaya çıkmasına öncülük etmiştir. İlk denemelerin ardından uzun yıllar farkı metotlar aranmış, yeni teknikler denenmiş, ancak ağaçtan oyma metodu uzun yıllar kullanılmıştır. İlk basılı gazete ancak M.S. 700 yılında Pekin’de ortaya çıkmıştır. Bu süreçten sonra dönemin Çin alfabesini kullanan İmparatoriçe Shotoko, Budizm dininde kutsal kabul edilen metinleri Sanksrit dilinden çevirmiş ve dönemin teknikleri ile basılı bir materyal hâline getirmiştir. 868 yılında basımı gerçekleştirilen bu rulolar, dönemin şartlarına göre kusursuz olarak kabul edilmektedir.
İmparatoriçenin rulo baskılarının ardından 1040 senesinde ise yine Çinli bir yurttaş olan Pi Sheng tarafından “porselen harfler” yardımıyla yeni bir baskı tekniği ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelerle birlikte 9. Yüzyıldan itibaren matbaacılık Batı’ya, oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Matbaanın Batı’ya yayılmasının ardından Hollanda topraklarında karşılığını bulan baskı teknolojileri ve mühendisliği, matbaacılığın çok farklı bir noktaya gelmesinin önünü açtı. İlk olarak 1430 yılında Lourens Coster tarafından yapıldığı bilinen “tek tek harf basımı” tekniği, matbaacılıkta yeni bir dönemin kapısını araladı.
Kısa sürede matbaacılığı farklı bir boyuta taşıyan bu buluş, nihayet 1450 senesinde iki Alman mühendisin metal harflerle tek tek basım tekniğini matbaaya entegre etmesine ve bu buluş sayesinde birçok baskılı materyali çok düşük maliyetler ile basmasına imkân tanımıştır. Yaşanan bu gelişmelerin ardından şu an sahip olunan baskı teknolojilerinin zemini atılmıştır. Söz konusu süreç boyunca farklı kıta ve ülkelerde farklı teknikler ve buluşlar denenmişse de tipo, tek tek harf basım tekniği yaygın olarak kullanılmıştır. Osmanlı topraklarına ilk olarak İbrahim Müteferrika tarafından getirildiği bilinen, ancak ondan tam 234 yıl önce İspanyol göçmen David ve Samuel İbn Nahmias kardeşler tarafından getirilen matbaa teknolojisi, bu tarihten itibaren birçok mecmua, harita ve kitap basımına imkân tanımıştır.
Günümüzde ise istanbul ve ankara matbaa firmaları da oldukça gelişmiş ve Türkiye ve yurt dışına gönderim imkanına başlamışlardır.