Katalog Baskı

Katalog Baskı

  • Ebat

    44 sayfaya kadar olan ürünlerde standart tel dikiş, 48 sayfa ve üzeri işlerde ise amerikan cilt kullanılmaktadır.

    İç Sayfa Gramajı
    İç Sayfa Kağıdı
    Kapak Kağıdı
    Kapak Selefonu

    Lak seçilmesi halinde kapak selefonu mat olarak yapılmaktadır.

    Resimli yerlere kabartma lak yapılamamaktadır, bu tarz çalışmalarda kabartma yerine kısmi lak seçilmelidir.

    Kapakta Lak

  • Katalog basımı üretim süremiz 3-4 iş günüdür.
  • Fiyatlara tasarım dahil değildir.
  • Kargo ücreti müşteriye aittir.

Toplam Fiyat: +KDV

Açıklama

Katalog, genellikle endüstriyel sanayi ve kurumsal çatı altında hizmet veren orta ve yüksek iş hacmine sahip firmaların ürün çeşitliliği, sektörleri, verdikleri hizmet ve firmaları hakkında bilgiler içeren baskılı materyaldir. Katalog baskı öncesi ve baskı aşamasında her ne kadar bazı kriterlere sahip olsa da özel işler kategorisinde de değerlendirilebilir.

Genellikle Türkiye’nin asgari düzeyde 8-16 sayfa aralığında olan katalog, yapılan iş, sektör ve verilen hizmete bağlı olarak çok daha fazla sayfa sayısına sahip olabilir. Bu durum genellikle firmaların ürün çeşitliliğine, katalog basımı nın görsel ya da metin zenginliğine, (mat selefon, mat kuşe) vb. özelliklerine bağlı olarak değişse de, kişisel tercihlere göre de şekillenebilir. Peki, genel hatlarıyla tasarım aşamasından katalog baskı aşamasına kadar hazırlarken nelere dikkat edilir, hangi aşamalardan geçilir?

Katalog Baskı Konusunda Neler Göz Önünde Bulundurulmalı?

Katalog tasarımı, firmanın hizmet prensiplerine, sektörüne ve ürün çeşitliliğine göre farklılık gösterebilen basılı materyaldir. Grafik de içeriğin belirlenmesi, yalnızca firmanın ürün çeşitliliğine ya da genel içeriğe göre değil, tasarımcının hünerine göre de şekillenebilir. Katalog görsellerinin doğru kullanımı, kullanılan görsellerin şablona doğru şekilde yerleştirilmesi, kullanılacak olan metinlerin mizanpajı, katalogun bütünlüğünü ve doğru kompozisyonu elde etmenizi sağlayan küçük ama önemli detaylardır. Grafik tasarım aşamasında dikkat etmeniz gereken altın kurallar sırasıyla şunlardır:

Katalog tasarımı yaparken öncelikli kriter içeriğin ne olacağına ve müşteriye ne anlatacağına karar verilmesidir.

Katalog tasarımı için kullanılacak olan görsellerin orijinal, kaliteli ve baskıya uygun olması, metinlerle birlikte sayfa bütünlüğünü sağlaması, mizanpaj konusunda önemli detaydır.

Tüm baskılı materyallerde olduğu gibi katalog tasarımında da renk ayrımına, kompozisyon bütünlüğünü bozmayacak şekilde renk uyumuna ve CYMK renk modunda çalışıldığına dikkat edilmelidir. Tasarımda altın kurallardan biri olan renk, bütünlüğün sağlanması ve verilmek istenen mesajı vermek için etkili bir yoldur. Bu nedenle diğer tüm tasarım metotlarında olduğu gibi katalog tasarımında da mümkün mertebe karmaşık renk bantları yerine birkaç ana renkten elde edeceğiniz renk değerleri ile çalışmaya özen gösterin. Bu sayede hem sade ve şık bir katalog tasarım elde edersiniz hem de vermek istediğiniz mesajı doğru ve yalın bir dil ile vermiş olursunuz.

Katalog tasarımı için kullanılacak olan metinler, verilmek istenen mesaj için en etkili yoldur. Katalog, genellikle görsel ağırlıklı bir materyal olması nedeniyle mümkün olduğunca az ve öz cümleler ile ürün özelliklerini anlatan kısa metinlerden faydalanmalısınız. Katalog da bu kurallar önemlidir.

Katalog ; Uygun kriterlerdeki görsel ve metinleri ayarladıktan sonra tasarım aşamasının ilk ayağında belirlenmesi gereken dinamik, şablondur. Şablon, katalog tasarımının bütünlüğünü sağlayan, reklam stratejinizi belirleyen ve ürünün albenisini doğrudan etkileyen en önemli tasarım hilesidir. Doğru mizanpaj, doğru sayfa düzeni ve yerleşim, katalogun ilgi görmesini ve okunmasını sağlar.

Katalog Baskısında Boyut ve Kağıt Kalitesi

Katalog basımı konusunda maliyeti doğrudan etkileyen boyut ve kağıt kalitesi, her ne kadar matbaaların standart formalarına göre belirlense de, müşteri taleplerine göre de şekillenmektedir. Genellikle A4 ebadında basılan katalog, asgari 8 ila 16 sayfa aralığındadır. Türkiye’deki matbaalarda genellikle benzer ölçü ve gramajlarda basılan kâğıt özelliklerini sıralamak gerekirse:

  • Hamur Kağıt
  • Kuşe Kağıt
  • Mat ve Parlak Yüzeyli Kağıt
  • Amerikan Bristol Kağıt
  • Yerli Bristol Kağıt
  • Krom Karton (Mat/Parlak Seçeneği)
  • Fantezi Kağıt (Genelde özel baskı talepleri için seçenektir)

seçenekleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Gramaj seçenekleri ise şu şekildedir:

  • 55 gr.
  • 60 gr.
  • 70 gr.
  • 75 gr.
  • 80 gr.
  • 90 gr.
  • 100 gr.
  • 110 gr.
  • 120 gr.
  • 140 gr.
  • 150 gr.
  • 170 gr.
  • 190 gr.
  • 250 gr.
  • 300 gr.
  • 330 gr.
  • 350 gr.
  • 400 gr.

daha uygun iç kağıt gramajlı ürünümüz olan dergi baskı fiyatları inceleyerek daha ekonomik fiyatlarımızı görebilirsiniz.

Katalog Baskı Aşaması ve Sonrası

Yaygın olarak kullanılan Amerikan cilt, katalog ya da çok sayfalı ürünlerin tutkal yardımıyla yapıştırılması işlemidir. Dijital baskı yöntemiyle de elde edilebilen katalog, baskı sonrası sayfaların kapak içerisine tutkal yardımıyla yapıştırılmasıyla elde edilir. Elde edilen sayfaların “sırt” yüzeyinin tutkallanması ile uygulanmaktadır.

Amerikan cilt olarak bilinen tutkallama işleminin yanı sıra mekanik ciltleme olarak da tabir edilen ve genellikle restoran menülerinde görebileceğiniz işlemler de katalog baskı sonrasında uygulanan işlemlerden biridir. Spiral, vida ya da perçin atılmasıyla elde edilen mekanik ciltleme, günümüzde sıkça kullanılan baskı sonrası işlemlerden biridir.

Kitap sanayinin en çok kullandığı diğer yöntem ise tel dikiş işlemidir. Elde edilen katalog formalarının sayfa sırasına göre bağlanmasının ardından tam ortadan tel dikiş uygulanır. Bu yöntem genellikle az sayfa sayısına sahip kataloglarda tercih edilir. Yüksek sayfa sayısına sahip kataloglarda spiral, vidalama ya da Amerikan ciltleme yöntemi tercih edilmektedir.

Katalog baskı sonrası uygulanan işlemlerden biri de yüzey koruma için uygulanan selefon işlemidir. Selefon, kâğıt yüzeyinin mevcut formunun uzun süre koruması için uygulanan işlemdir. Selefon uygulanan yüzey hem kâğıdın dış etkenlerden korunmasını sağlar hem de yüzeye daha parlak ve kaliteli bir görünüm kazandırır.

Bir diğer koruma yöntemlerinden biri de “lak” işlemidir. Kısmi ve kabartma lak olarak tanımlanan lak işlemi, yüzeye doku kazandırmasının yanı sıra daha parlak ve şık görüntünün oluşmasını sağlar. Genellikle kartvizit yüzeylerinde tercih edilen kısmi ve kabartma lak, katalog basımında da kullanılan bir işlemdir.

Selefon ya da lak işleminin yanı sıra daha “sağlıklı” ve “tercih edilebilir” bir işlem olan vernikleme işlemi de katalog baskı işleminde uygulanan diğer metottur. Genellikle yüzeye görsel bir parlaklık kazandıran vernik işlemi, dokunun formunu uzun yıllar korumasını sağlarken, lak ya da selefon işleminin aksine daha şık bir katalog elde etmenizi sağlar. Türkiye’nin katalog basımında olduğu kadar kitap basımında da vernik yöntemi tercih edilmektedir.

Sonrasında grafik, sipariş , firma talepleri, ödeme, kargo gibi aşamalar sırasıyla tamamlanır.

Katalog Baskısı Kalitesi Neden Önemli?

  • Katalog baskı öncesi aşamada dikkate alınması gereken renk değerleri, kullanılacak görsellerin uygun dpi değerlerinde olması (300 dpi), şablon düzeni ve kompozisyon bütünlüğü katalog baskısında nihai sonucun kaliteli olmasını etkiler. Doğru tasarım kriterlerinin yanı sıra katalog gibi ürünlerde renk ayrımı ve doğru renk kodları, baskı aşamasında önemli bir kriterdir. Bu nedenle tasarım aşamasında mümkün olduğunca renk değerleri için matbaa ya da matbaa usta ile iletişimde olmaya özen gösterilmelidir.
  • Katalog hususunda Sektör ve içeriğe bağlı olarak değişkenlik gösteren sayfa sayısında kâğıt gramajı önemli bir kriterdir. Sipariş verilirken dikkat edilmelidir. Katalog ta kuşe kâğıt kullanılması gerekirken 80 gr. hamur kullanılması katalogun kalitesiz bir intiba bırakmasına neden olur.
  • Gramajın yanı sıra ciltleme aşamasında Amerikan cilt ya da mekanik ciltleme işleminin doğru uygulanmaması, sayfa düzeninin simetrisini bozabileceği gibi kaliteyi de doğrudan etkiler.
  • Katalog, genel ihtiyaçlara bakıldığında genellikle kurumsal firma ya da endüstriyel alanda hizmet veren şirketlerin grafik talepleri doğrultusunda hazırlanan bir baskı ürünüdür. Bu nedenle hizmete ve ürün çeşitliliğine dayalı olan katalog kalitesi, verilen hizmeti doğru şekilde aktarmanın en etkili yoludur. Katalog da kırık pikseller ya da bulanık görüntü nedeniyle seçilemeyen kalitesiz görseller, yanlış font seçimiyle bozuk bir düzene neden olan yazı karakterleri, tasarımın bütünlüğünü bozabileceği gibi katalog kalitesini de doğrudan etkileyen detaylardır.

Katalog Baskı Fiyatları Nasıl Alınır?

Türkiye’nin Katalog bakısında fiyatı belirleyen üç ana etken adet, kâğıt gramajı ve sayfa sayısıdır.

Örneğin matbaanın kapak dâhil 350 gr. kuşe kâğıt kabartma laklı 21×29.7 ebadında 1.000 adet katalog için biçtiği fiyat 2.500 TL diyelim. Bu özelliklerde bir katalogun birim fiyatı 2,5 TL’dir. Fakat aynı özelliklerde 10.000 adet katalog yaptırmak istediğinizde adet arttığı için birim fiyatları düşer. Bu nedenle 2,5×10.000 baskı adet olarak hesaplanmaz. Dolayısıyla özel katalog basımında özel fiyatlar adet ve özelliklere göre belirlenmektedir.

Standart ölçü ve kâğıt gramajının yanı sıra fiyatı etkileyen bir diğer kriter ise baskı sonrası özel işlemlerdir. (parlak selefon, mat kuşe vb.) Kuşe kâğıdın yanı sıra mat ya da parlak selefon talebi, fiyatları doğrudan etkileyen özel taleplerden biridir. Selefonun yanı sıra kısmi ya da kabartma lak, altın yaldız baskı, trignomi gibi tasarım ve baskı oyunları da katalog fiyatları nı doğrudan etkileyen işlemlerden biridir. Fiyat alırken kargo ile ilgili bilgilendirme almayı ihmal etmemelisiniz. Kargo süresi, kargo ödemesi vb. durumları konuşarak hareket edilmesi süreci daha sağlıklı izlemenizi kolaylaştıracaktır.

Ek bilgi

Ebat

A4 Dikey

Sayfa Sayısı (Kapak Dahil)

12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72

Adet

500, 1000, 2000

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.


Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.

+