Açıklama
Günümüz organize matbaa sektörünün geniş imkanları dahilinde geçmişe kıyasla çok daha modern, pratik ve düşük maliyet ile üretimi mümkün olan kitap baskı diğer baskılı materyallere kıyasla çok çeşitli özelliklerde ve formlarda baskısı gerçekleştirilebilen bir üründür.
Farklı formlarda ve özelliklerde basımı mümkün olan kitap, tıpkı diğer matbaa ürünleri gibi asgari düzeyde miktarlarda basılmaktadır. Fakat tarih ve bazı antoloji gibi özel seri baskılar, düşük adetlerde basılabilmektedir.
Günümüz kitap basımında yaygın olarak kullanılan Amerikan ciltleme metodu, şiir, roman, deneme ve tarih gibi birçok ana kategoride basımı gerçekleştirilen kitapların baskısında kullanılan yaygın bir ciltleme yöntemidir. Belirli bir gramajda üretilen iç sayfa ların kapak içerisine simetrik bir şekilde yerleştirilerek sırt kısmından tutkallanması ile elde edilir.
Peki, kitap basımında tasarımdan baskı işlemlerine,sayfa sayılarından, ciltlenmeye yani baskıdan raflara gidene kadar hangi aşamalardan geçilir?
Kitap Baskı Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Kitap basımında ilk aşama, dijital ekranlarda ya da tasarım aşamasında iken bilgisayarda tasarım programlarında gerekli düzenlemelerin (kapak sayfa ve iç sayfa) yapılmasıdır. Bu aşamada kitabın kapak tasarımından sayfa sayısına, iç sayfa lardan kapağın gramajına, kapak tasarımından mizanpajına kadar birçok detay şekillendirilir.
Tasarım aşaması, her ne kadar görsel ve estetik kriterler gibi algılansa da, kitap basımının maliyetini doğrudan etkileyen bir aşamadır. Sayfa doğru mizanpaj, sayfa font kullanımı, sayfa punto büyüklüğü vb. sayfa ile ilgili detaylar, sayfa tasarım aşamasında belirlenen detaylardır ve bu detaylar kitabın sayfa sayısını belirler. Bu sayfa maliyet hesabının basit mantığı şu şekildedir: Örneğin doğru mizanpaj ile 90 sayfa da çözümlenebilecek olan kitabı şayet 100 sayfa şeklinde düzenlerseniz, fazladan basılan 10 sayfa, baskı sonunda ciddi bir külfete neden olur. Sayfa sayısıyla ilgili gerekli bilgilendirmeyi mutlaka almanızda fayda var. Sayfa çok önemlidir. Sayfa kitabın formunu ve fiyatını belirler.
Kitap basımında teksir kâğıdı (sayfa) olarak bilinen ve genellikle 70 gram hamurdan oluşan kâğıt (sayfa) kullanılır. 3. Hamur kâğıt (sayfa)olarak da bilinen 70 gramlık kâğıdın (sayfa) yanı sıra 80 gram (sayfa) veya 90 gramlık kâğıtlar (sayfa) da kullanılırken, bazı özel basım kitaplarda kuşe kâğıt (sayfa) ya da özel gramajda kalın kâğıt (sayfa) da tercih edilebilir.
İç sayfalarda standart teksir kâğıdı (sayfa)kullanılırken kapaklar genellikle Amerikan Bristol adı verilen bir yüzü parlak, diğer yüzü mat olan kâğıtlardan basılır. Oldukça dayanıklı bir malzeme olan Amerikan Bristol kâğıt, roman, şiir, tarih, deneme vb. edebiyat içerikli metinlerin yanı sıra ders ve test kitaplarının basımında da sıkça kullanılır.
Amerikan Bristol kâğıdın yanı sıra Mat Kuşe Sıvama adı verilen ve 800 gram kalınlığında olan kalın kâğıt türü de kitap basımında kullanılan bir kâğıt türüdür. Maliyet bakımından oldukça yüksek olan Mat Kuşe Sıvama yöntemi, genellikle özel seri baskılarda tercih edilen bir kâğıttır.
Standart baskılarda tercih edilmese de yine özel seri baskılarda farklı baskı teknikleri de sıkça kullanılmaktadır. Kabartma lak, gofre, fantezi tuale veya trignomi vb. baskı teknikleri, kitap basımında özellikle belirli bir nedenden dolayı özel olarak üretilen kitapların basımında kullanılan yaygın yöntemlerdir.
Kitap Basımında Boyut ve Kağıt Kalitesi
- Kitap basımında iç sayfa lar ve kapak gramajı farklı şekilde basılmaktadır. İç sayfa lar genellikle teksir kâğıdı diye bahsettiğimiz 70 veya üstü gramaja sahip kâğıtlardan (sayfa) basılırken, kapaklar Amerikan Bristol gibi daha kalın kâğıtlardan basılır. Örnek: Standart kartvizit kalınlığı olan 350 gr. kâğıt gibi.
- Kitap basımında kâğıt (sayfa) kalitesi, boyutla birlikte maliyeti etkileyen iki önemli faktördür. Toplam ölçünün birkaç mm dâhi fazla olması, toplam maliyeti doğrudan etkileyen en önemli üç etkenden biridir. İlki kullanılan kâğıt miktarı ve kalınlığı, ikincisi boyutu, sonuncusu ise baskı sonrası uygulanan işlemler.
- Standart kitap basımı her ne kadar 13.5×19.5 cm ya da mm farkı ile benzer ölçülerde olsa da, farklı kategorilerdeki kitaplar farklı ebatlarda basılmaktadır. Örneğin test, eğitim ve ders kitapları genellikle A4 olarak bildiğimiz 21×29.7 cm ebadında basılırken, resimli roman tarzı ya da tasarımla alakalı kitaplar 22×22 cm ebadında kare olarak basılmaktadır. Bu ölçüler farklı kategorilerde benzerlikler gösterse de, aslında tamamen yayınevi, matbaa ya da kitabın yazarı ya da yayıncının tercihindedir.
- Kitap boyutu (sayfa boyutu) ve (sayfa kalitesi) kalitesi, maliyet açısından olduğu kadar, baskı sonucu açısından da önemli iki kriterdir. Her ne kadar bu iki teknik detay (sayfa ile ilgili) maliyeti doğrudan etkileyen faktörler olsa da, baskı aşamasında mümkün mertebe belirli bir gramajın altına inilmemelidir. Zira kalitesiz (sayfa) kâğıt, ciltleme malzemesi ya da boya kullanılması, kitabın baskı sonrası kolayca (özellikle sayfa) deforme olmasına neden olur: Kâğıt (sayfa) kolayca yırtılır, sayfalar ciltli sırt bölümünden kolayca kopar, kapak kısa sürede deforme olur.
içleri 115gr kuşe kağıt olan dergi baskı ürünümüz veya a4 katalog baskı ürünümüzü de inceleyebilirsiniz.
Kitap Basım Aşaması ve Sonrası
- Endüstriyel sanayinin gözbebeği organize matbaanın en yaygın üretim kanallarından biri olan kitap basım aşaması, her ne kadar günümüz teknolojik altyapısında pratik olsa da, dikkate alınması gereken bazı işlemlere ve sıralamaya tabi tutulur.
İlk aşamada baskı makinesi kitabın tasarımını kalıp aracılığıyla kâğıda (sayfa ya) taşır.
- Bu aşamadaki mantık; kitabın tasarımının kalıbının alınması ve alınan kalıbın makineye takılması ile başlar. Kalıbı alınan kitabın tasarımı, bobin hâlinde bulunan kâğıtlara (sayfa)basılır.
- Baskı aşamasında makine içerisinde dönen (sayfa) kâğıt, tasarımın basılı olduğu kalıptan yararlanırken, makine sarmalında döner. Bu sırada hem mürekkepten hem de sudan yararlanırken, kitap içerisinde varsa farklı renkler sarmal döndükçe uygulanır.
- Su ve mürekkep ortak bir şekilde çalışır. Bu çalışma mantığının basit tanımı; mürekkep kitabın baskı uygulanacak yerleri i çin (sayfa ve kapak) kullanılırken, su ise boş kalması gereken yerlerde kullanılır.
- Baskı makinesinde bulunan silindirler, mürekkep ve su kazanı ile paralel şekilde çalışmaya devam eder. Bu aşamada mürekkep ve su kauçuk kazana taşınırken kauçuk kazansa tasarımı kâğıda (sayfa) aktarır.
- Tasarımın tabakadan kâğıda (sayfa) aktarılmasının ardından bobin hâlinde baskısı biten kitap, küçük tabakalar hâlinde eşit parçalara ayrılır.
- Bu aşamadan sonra küçük tabakaların kitap hâline gelmesi için kırım yapılır.
- Formalar hazırlandıktan sonra kapak tasarımları da aynı şekilde sayfa lar ciltlemeye hazır hâle getirilir.
- Kitap hâline getirilen formalar ve kapaklar, mücellithane adı verilen ciltleme atölyesine gönderilir.
- Burada tüm sayfa lar ciltleme makineleri tarafından ciltlenir ve formalar kitap hâline getirilir.
- 300 derece sıcaklıkta eritilen yapıştırıcı yardımıyla (sayfa ların)ciltlenmesi tamamlanan kitaplar, son aşamada giyotin makinesine girer ve alt, üst ve kenar köşeleri tonlarca ağırlıkla uygulanan baskı sayesinde törpülenir.
- Yapıştırıcı yardımıyla ciltlenen (sayfa) ve giyotin makinesinde törpülenen kitaplar yapıştırıcının soğuması için bir süre bekletilir.
- Yeterli sürenin ardından kitaplar paketlenerek hazır hâle gelir.
Kitap Ciltleme Çeşitleri
- Amerikan Ciltleme: Birçok baskı kategorisinde yaygın olarak kullanılan Amerikan ciltleme metodu, ülkemizde de dünya genelinde olduğu basımevlerinin sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. Formaların sırt kısmına uygulanan sıcak yapıştırıcı (tutkal) aracılığıyla kapağa yapıştırılması ile elde edilen, hem ekonomik hem de kaliteli ciltleme yöntemidir.
- Spiral: Dijital matbaacılıkta da tercih edilen spiral ciltleme, ofset matbaacılığın da tercihi olan bir ciltleme yöntemi. Sırt kısmında açılan eşit aralıklardaki deliklere tel ya da sert plastikten spirallerin geçirilmesi ile elde edilmektedir. Telli defter örneği spiral için en somut materyaldir.
- Tel Dikiş: Sırttan ve üst kısımdan uygulanan tel dikiş ciltleme yöntemi, yaygın bir yöntem olsa da, basımı gerçekleştirilen kâğıt ve kapağın türüne göre tercih edilmektedir.
- Mekanik Ciltleme: Spiral yönteminin de dâhil olduğu mekanik ciltleme, kitap formatında basılan birçok baskı ürününde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Spiral, vidalama ya da perçinleme yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır.
Kitap Basımı Kalitesi Neden Önemli?
- Kitap baskısında kalite, basımı gerçekleştirilen materyalin raf ömrünü belirleyen, okuyucu kitlesi ile uzun yıllar buluşmasını sağlayan bir kriterdir.
- Kullanılan kâğıt (sayfa), kapak, tutkal (sayfa için en uygun olan) ve boya malzemelerinin kalitesi (sayfa için en uygun olan), kitabın ömrünü belirleyen etkenlerdir.
- Şayet söz konusu malzemeler (sayfa için en uygun olan) gerekli kriterlere bağlı olarak tercih edilmezse, kitap kısa sürede formunu kaybeder.
- Kitap basımında form kaybından kasıt, kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak süre farkı gösterebileceği gibi genellikle (sayfa) kâğıt yırtılmaları, kapak bölümünde kâğıt (sayfa) kırılmaları, köşe bölümlerinin deforme olması ya da mürekkeplerin (sayfa dan)uçması tarzında sorunlardır.
Kitap Baskı Fiyatları Nasıl Alınır?
- Özel kitap baskı durumunda fiyat; sayfa adedi, sayfa kâğıt kalitesi, sayfa editörlük ve sayfa redaksiyon hizmeti, pazarlama stratejileri, dağıtım hizmeti vb. birçok etkene bağlı olarak belirlenmektedir.
- Kitabın kaç sayfa olacağı, kaç formada çözümlenebileceği, kapak sayfa kâğıdının kaliteli kalınlığı,sayfa sayısı , sayfa baskı adedi ve diğer hizmetler hesaplanırken, telif ücret talebine bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.
- Bir diğer kitap baskı fiyatını belirleyici etken ise kitabın içeriğidir. Şayet deneme, şiir, roman vb.düşük maliyet ile formaların tek renkten basılabileceği bir kitap (kolay) bastırmak isterseniz fiyat skalası düşük olacaktır.
- Kağıt cinsi ve adet konusunda bizimle irtibata geçmeniz daha sağlıklı olacaktır. Adet ve kağıt önemli unsurlardır ve bu hususta (adet ve kağıt) gereken bilgilendirme için her zaman yardımcı oluruz.
Fakat iç sayfalarda renkli resimlerin, fotoğrafların ya da farklı figürlerin olduğu kitaplarda dört renk kullanılacağı için fiyat artabilir. (Aynı durum adet konusu için de geçerlidir, adet konusunda (yüksek adet, düşük adet, standart adet vb.) biz sizlere en kaliteli nasıl kitap baskı yaptırabileceğiniz sorusunu en bariz halde açıklıyoruz)
Kitap baskı kararını verdikten sonra bizlerle i letişim kurarak, adet, kağıt, uygun sayfa mizanpajı, teslim tarihi , uygun teklif , sayfa sayısı için vb. konularda detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Dijital olarak da teklif alabilirsiniz. (sayfa sayısı ve özellikleri belirlenerek e-maille vb.) Kargo konusu kitap baskı işlemi tamamlandıktan sonraki en son aşamadır. Özetle ilk olarak baskı hakkında detaylı bilgi alınır (dergi basımında olduğu gibi) sayfa sayısı belirlenir. Sonrasında size en uygun adet, sayfa , kağıt , kitap baskı ve kargo süreci hakkında detaylı görüşülür. Kitap baskı tamamlandıktan sonra kargo edilir. Kargo hakkında (nasıl kargo edilir, kargo teslim süreci , kargo seçenekleri , kargo firması, kargo irtibat vb.) görüşülüp onayınıza istinaden kargo edilir. Teslim aldıktan sonra sipariş tamamlanmış oluyor. Kitap baskı zor görünse de; sayfa, teslim vb. bilgileri edindikten sonra her şey daha berrak ve anlaşılır bir hal alacaktır.
Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.
İncelemeler
Henüz inceleme yapılmadı.