Katalog Çalışması Hazırlarken Yapılmaması Gereken 10 Hata

katalog calismasi

Katalog Çalışması Hazırlarken Yapılmaması Gereken 10 Hata

Katalog çalışması hazırlarken doğruları bilmek elbette önemli; ama doğrularla birlikte yanlışları bilmek çok daha önemlidir. İnsan psikolojisinin olumsuza meylinin daha fazla olduğu bilinen bir gerçek. Olumsuz hadiseler ve olumsuz örnekler akıllarda daha fazla yer edinir. Bu nedenle aklınızda yer edeceğine inandığımız tasarım hatalarını sizin için derledik. Katalog tasarlarken bahsedeceğimiz hataları yapmazsanız muhtemelen oldukça başarılı bir katalog ortaya çıkarırsınız.

1- Katalog Çalışması Kısa Zamanda Etkisiz Hale Gelmemeli

Katalog çalışması kısa zamanda etkisiz hale gelmemeli. Birkaç gün ya da birkaç hafta içinde güncelliğini yitirecek katalog tasarımları büyük israf demektir. Bunun için kataloglarınızda yer verdiğiniz tüm bilgilerin ve görsellerin uzun ömürlü olmasına dikkat edin. Kısa vadeli reklam ve tanıtım işleriniz için el ilanlarını kullanın. Orta vadeli tanıtım ve reklam faaliyetleriniz için de broşürü tercih edebilirsiniz. Gerçekten tasarımından katalog basımına kadar büyük emek isteyen ve zahmetli bir iş olan katalogu kısa ömürlü bilgilerle zayi etmemelisiniz.

2- Portföyünüzde Bulunmayan Ürün ve Hizmetler Kataloga Girmemeli

katalog calismasinda portföyde olmayan ürünleri kullanmamalıyız

katalog calismasinda portföydeki ürünleri sadece kullanmalıyız

“Nasıl olsa yakında zamanda sunarım” düşüncesi ile ürün ve hizmet gamınızda henüz bulunmayan ve portföyünüze dahil olma zamanı henüz belli olmayan ürün ve hizmetleri sakın kataloga yerleştirmeyin. İnsanların her an elinin altında basılı halde bulunan bir verilmemiş sözler listesi basmak istemezsiniz. Sadece sunduğunuz ve yakın zamanda sunacağınızdan emin olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahsedin. Firmanızın sahip olmadığı özellikleri prestij kaygısıyla kataloga koymayın.

3- Katalog Çalışması Kapak ve İç Tasarım Birbirinden Uzak Olmamalı

katalogda ic ve dış kapak aynı ürünleri yansıtmalı

katalogda ic ve dış kapak aynı ürünleri yansıtmalı

Katalog kapağında başka, katalog içeriğinde başka mesaj varsa tamamen israf olmuş bir tasarım yapılmış demektir. İçeride ne anlatıldığına dair bir fikir vermeyen kapak, kısaca yanlış kapaktır. Kapak içeriğe göre daha çekici ve ilginç olabilir; ama kapak ve içerik mutlaka örtüşmelidir. Sadece örtüşmekle kalmamalı birbirini tamamlamalıdır da.

4- Katalog Çalışması Her Bölüm ve Sayfada Farklı Bir Font Olmamalı

katalog calismasi font kullanimi

katalogda aynı font kullanımı

Sabit bir font belirlemeden tasarım işine girmemelisiniz. Bunu bir örnek ile açıklayalım. Kumaş sektöründe faaliyet gösteren bir firma için katalog hazırlıyorsunuz. Katalog içerisinde 6 (altı) bölüm olmasına karar verildi. Bu bölümlerin ilkinde yer alan metinler için “Chiller font” kullanıp diğer bölüm için “comic sans font” kullanırsanız tasarımda bir karmaşaya neden olursunuz. Kullandığınız font kurumsal kimliğinizle doğrudan ilişkilidir. Firma karakterini ortaya koyabilecek fontlar tercih edin ve seçtiğiniz fontu her basılı işinizde kullanmaya özen gösterin.

5- Katalog Mizanpajında Kullandığınız Görseller Başkasına Ait Olmamalı

Kopya işler başarısızlığa mahkûmdur. Taklitler aslını yaşatır mantığını da hesaba katarsak kopya görsellerle bir yere varmanız imkânsızdır. Dolayısıyla internetten görsel indirmekle harcayacağınız zamanı profesyonel ya da yarı profesyonel bir makine ile ürünlerinizin, tesislerinizin resimlerini çekerek harcayın. Eğer bu konuda zayıf olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka profesyonel destek alın. Hazırlayacağınız katalogda her şey tamamen size ait olmalıdır.

6- Kurumsal Kimliğinizden Bağımsız Bir Katalog Tasarımı Yapılmamalı

kurumsal kimlige uygun katalog hazirlama

kurumsal kimlige uygun katalog hazirlama

Zahmete girdiniz, masraf ettiniz, firmanızın geleceğini düşünerek muazzam bir kurumsal kimlik hazırlattıysanız ondan mutlaka istifade etmelisiniz. Kurumsal kimlik çalışması esnasında logo, font, punto, renk çalışmalarının yapılmasına dikkat edin. Bu çalışmalar yapıldıysa katalog tasarımı da dahil olmak üzere tüm tasarım işlerinizde mutlaka bu detayları kullanın. Özelliklerini bilmediğiniz, kurallarına riayet etmediğiniz bir kurumsal kimlik çalışması sadece yapılmış olması için yapılmıştır ve başka bir israf demektir. Yaptı iseniz mutlaka kullanın.

7- Hazırladığınız Katalog Rakip Markaların Kataloglarının Kopyası Olmamalı

Örnek almak, fikir edinmek iyidir; ama birebir kopyalamak bir felaketin habercisidir. Tıpkı görselleri kopyalamanın yanlış olması gibi bütünü ile bir tasarım şablonunu kopyalamak da büyük bir yanlıştır. Aynı sektörde yer alan rakiplerinizin katalog çalışmaları size ilham verebilir; ama asla kopyalanmamalıdır. Aksi takdirde siz kendi markanızın değil rakibinizin markasının  prestijini cilalarsınız.

8- Öne Çıkarmak İstediğinizden Az Ürün ve Hizmet Katalogda Olmamalı

Katalog çalışması , broşür ya da el ilanı gibi dar bir saha değil. Kullanabileceğiniz en geniş basılı tanıtım materyallerinden biri olan katalogu kullanabildiğiniz kadar verimli kullanmalısınız. Öne çıkarmak istediğiniz, katalog içerisinde bulunması abes kaçmayacak tüm ürün ve hizmetlerinize katalog tasarımınızda mutlaka bir alan ayırın. Sadelik, sayfadan tasarruf, yetersiz ön çalışma gibi nedenlerle öne çıkması gereken ürün ve hizmetleri katalogunuza koymamak sonradan doğacak büyük pişmanlıklar demektir. Öne çıkması gereken tüm ürün ve hizmetlerinizi mutlaka kataloga koyun.

9- Hedef Kitle ve Mevcut Müşteriden Bağımsız Bir Tasarım Yapılmamalı

hedef kitleye göre calisma hazirlama

hedef kitleye göre calisma hazirlama

Katalog tasarımı yaparken sadece firmanızın özelliklerini ve renkli hayal aleminizi kullanmayın. Hedef kitlenizin beklentilerini görmezden gelerek bir katalog hazırlasanız hazırladığınız katalogu sadece siz ve sizi seven tanıdıklarınız okur. Misyon ve vizyonu olan, kurumsallaşmış bir firmanın hedef kitlesini görmezden gelerek bir katalog tasarlaması kabul edilebilir bir hata değildir. Tasarım öncesi beyin fırtınası aşamasında hedef kitlenizin beklentilerini mutlaka hesaba katın.

10- Katalog Tasarlarken Marka Bilinirliğine Olumsuz Katkı Sağlamamalı

Hazırladığınız katalog hedef kitlenize ulaştıktan sonra geri dönüşlerin size katkı sağlaması gerekir. Özellikle marka bilinirliğinizin olumlu olarak artması doğru hazırlanmış bir katalog ortaya çıkardığınız gösterir. Tasarladığınız katalog size oluşsuz eleştiriler olarak dönüyorsa marka bilinirliğiniz de olumsuz etkilenecektir. Marka değerinize yakışır bir tasarım ile prestijinizi artıracak bir tasarım yapmak sadece biraz zaman ve emek ister.

YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


+